A kényelmes vásárlási élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheti a cookie kezelésről szóló tájékoztatónkat.

Mit tanulhatunk a pingvinektől?

Mit tanulhatunk a pingvinektől?

Január 20-a a pingvin-tudatosság napja. Az érdekes ünnep alkalmából vizsgáljuk meg, mi mindent tanulhatunk e madaraktól!

A pingvinek életmódja

A pingvin a világ legnépszerűbb madara, bár nem tud repülni. Közel 20 faja van, közülük legismertebb a császárpingvin. A pingvinek a Föld déli féltekéjén élnek, de nem csak a Déli-sark környékén, az Antarktiszon! Egyes fajták Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Dél-Amerikában is megtalálhatók. Ragadozó állatok, a tengerből szerzik zsákmányukat: apróbb halakat, rákokat. Jellegzetes fekete-fehér színük segíti őket a táplálékszerzésben, ugyanakkor védi őket az ellenségeiktől: a fókáktól, rókáktól, kardszárnyú delfinektől is. Életük nagy részét a tengerben töltik. Kiválóan úsznak, akár fél órát is képesek a víz alatt maradni.

Ha eljön az idő, közösen, nagy csapatban verődve indulnak el délebbre, hogy párt válasszanak. A tojásokat a hímek keltik ki, s mivel nem raknak fészket, a lábukon elhelyezkedő redőkben óvják a tojást 2 hónapon át. Addig a tojók visszavándorolnak az óceánhoz táplálékért. Mikor visszajönnek, jellegzetes hangot adnak ki, ezáltal ismerik fel a párok egymást. A fiókák megszületése után együtt indulnak vissza a tengerhez. Hűséges, monogám állatok. Érdekesség, hogy mivel térdük nincs, nem tudnak ülni. Jellegzetes billegő járásuk is ezért alakulhatott ki.  wink

  Pingvines fajáték - egyensúlyozó társasjáték - GOKI

Egyensúlyozó társasjáték - pingvines fajáték a GOKI-tól

Pingvin-tudatosság

Január 20-án tartják szerte a világon a pingvin-tudatosság napját. Ez egy erkölcsi ünnep: arra hívja fel a figyelmet, mi mindent tanulhatunk e kedves madaraktól.

Először is az összefogást: ők sosem hagyják cserben egymást. A pingvinek több tízezer fős kolóniákban élnek. Közösen végeznek minden tevékenységet. Ha nagyon hideg van, összebújva kört alkotnak, fekete hátukat a Nap felé fordítva. Becsületesen váltogatják egymást, hogy mindenki lehessen bent is, a kör közepén, ahol jó meleg van.

Felelősségteljesen viselkednek. Ha vadászni indulnak, sokszor hagyják hátra a kisfiókákat, akikre egy-egy felnőtt vigyáz, míg vissza nem térnek a szülők. Ezt hívhatjuk pingvin óvodának is!  smiley

A pingvinek játékos madarak. Imádnak játszani, bolondozni – a felnőttek is. Ezt is érdemes tőlük eltanulnunk.

Rendkívül érzékenyek, szeretetüket többféleképpen kimutatják. A hímek például kavicsokat adnak ajándékba szívük választottjának. Képesek több kilométeren keresztül gyalogolni, hogy megtalálják a sziklák közt a legszebb, legsimább, legfényesebb kavicsot. Ha pedig a tojó elfogadja ezt, kezdődhet a családalapítás! Ahogy már írtuk, a tojásokat felváltva költik ki, a feladatokat korrekt módon megosztják egymás közt. Hisznek a monogámiában, éveken át kitartanak egymás mellett.

A pingvinek sokszor puszilgatják kicsinyeiket, szeretgetik, babusgatják őket. Nem félnek kimutatni érzéseiket.

A legfőbb jó, amit eltanulhatunk tőlük: az életszeretet. Képesek a céljukért harcolni, önfeledten élni az egyre romló körülményeik ellenére is. Kitartóak, mindig vidámak, s minket is mosolygásra késztetnek: ezért olyan szerethetők.

Játékajánlónk a pingvin-tudatosság napja alkalmából:
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog hír