A kényelmes vásárlási élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheti a cookie kezelésről szóló tájékoztatónkat.

Mi lett az év madara?

Mi lett az év madara?

Ahogyan tavaly, most is figyelemmel kísértük az „Év madara” választást. 2020-ban az erdei fülesbagoly nyert, idén pedig a cigánycsuk. Mit kell róla tudni?

Az év madara

1979 óta választja meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az év madarát. Napjainkban már internetes szavazással dönthetnek az olvasók, természetkedvelők, hogy a három jelölt közül melyik kerüljön ki győztesen. Az egyesület honlapján lehetett leadni a voksokat 2020 júliusában. Januárra meg is született az eredmény: a sordély a 3., a kis őrgébics a 2. lett, a cigánycsuk pedig elnyerte az „Év madara” címet. Mindhárom madárról tudni lehet, hogy mezőgazdasági területen élnek, és sajnos számuk egyre fogy. A civilizáció terjedése, a kémiai anyagok használata miatt élőhelyeik veszélybe kerülnek. Ezért is irányítja az egyesület a társadalom figyelmét a természetvédelmi problémákra, s igyekszik megismertetni minél több emberrel a kedves kis madárkákat.

A cigánycsuk énekesmadár, kicsivel kisebb, mint a veréb. A hímek feje, nyaka és háta fekete, míg a tojóké barna. Begyük rozsdavörös, illetve rózsaszínes. Európában, Ázsiában és Afrikában is megtalálhatók. Magyarországon gazos-bokros területeken él. Leginkább kórók, bokrok tetején ülve vagy kerítésoszlopokon pihenve találkozhatunk velük. Jellegzetes csicsergő hangot adnak ki, mely IDE kattintva meg is hallgatható. Apró rovarokat, pókokat esznek. A telet nem itthon töltik, Európában keresnek melegebb helyet. A cigánycsukok fészke nem a fán, hanem a talajon található, füves területeken. Ezért kedvezőtlen és veszélyes számukra a gazos árokpartok, domboldalak égetése tavasszal és nyáron. Sajnos az elmúlt 20 évben közel 50%-kal kevesebb él belőlük hazánkban.

  Madáretető fából - vesszoparipa.hu

Kosárba

Védjük a madarakat! Használjunk madáretetőt!

A természet védelme napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap. Már óvodáskorban is érdemes megtanítani a gyerkőcöket a környezettudatos életmód egyes elemeire. Ilyen például az is, hogy kevesebb műanyagot használunk, s előnyben részesítjük a fajátékokat.

Óvodások számára is értékadó program lehet a madáretetés. Az MME honlapján az ingyenesen letölthető anyagok között megtalálhatóak a téli madáretetésre vonatkozó jó tanácsok is. Erről Facebook-oldalunkon is beszámoltunk. Fajáték webáruházunkban többféle madáretető is kapható. Ezek nem csak fészkelőhelyet biztosítanak a kis madaraknak, hanem védelmet nyújtanak számukra a téli időjárás ellen is. Az állatkákról való gondoskodás az empátiát, a szociális érzékenységet és a kitartást is erősíti a gyerkőcökben. A környezettudatos cselekvések által maguk is megtapasztalhatják, hogy adni jó. És később, a környezetismeret- vagy biológiaórán is segítségükre lesz az így megszerzett tudásuk a madarakról.

 

A madáretetők mellett figyelmükbe ajánljuk madárkás, madár-motívumos játékainkat is, melyek ITT érhetők el.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog hír