Barion Pixel
A kényelmes vásárlási élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheti a cookie kezelésről szóló tájékoztatónkat.

A bábozás segít

A bábozás segít

A bábozás jótékony hatásáról sok helyen lehet olvasni. A bábok olyan varázslatos világba kalauzolják a gyermekeket, ahol képzeletük szabadon szárnyalhat, ahol csodák is történhetnek. Számos módon fejlesztenek. Elsősorban a gyermekek kommunikációs készsége javítható velük. A szókincs bővítésére, a beszédértésre, történetek mesélésére vannak jó hatással. Hogy hogyan segítenek ezek a bájos figurák a kisgyermekeknek? Erről szól ez az írás.

A bábozás eredete

A bábozást, a bábokkal való játékot már az ókorban is ismerték és használták. Manapság is léteznek bábszínházak, ahol dramatikus eszközökkel dolgoznak fel egy-egy történetet, mesét a gyermekek számára. A látvány hatására a gyerkőcök könnyebben megértik a cselekményt, hamarabb azonosulnak egy-egy szereplővel.

A bábok fajtái:

A báboknak több fajtájuk is van, mégis a legtöbbeknek a kesztyűbáb jut eszébe a szó hallatán. Az ujjbáboknál, laposbáboknál vagy a marionett báboknál azért népszerűbbek e termékek, mert kézre húzhatók, s így a megjelenített állat vagy személy „beszélni” tud, mozgatja a száját. Általuk számos történet mondható el, mesék, mondókák adhatók elő. A ritmusérzéket is fejleszthetjük így. Azonban a legnagyobb hatásuk abban rejlik, hogy „manipulálni” tudják környezetüket. Hiszen nem az a személy mond, kér valamit, akinek a kezén van a báb, hanem maga a báb beszél. Ezt a tudást felhasználva sok esetben rávehetjük a gyermekünket arra, hogy tegyen vagy ne tegyen meg valamit. Néhány eset, ahol jól használható a kesztyűbáb:

  • kézmosás
  • fürdés
  • fogmosás
  • hajmosás
  • szobatisztaságra nevelés
  • nem túl kedvelt étel elfogyasztása
  • gyógyszerek, vitaminok beszedése
  • sapka, sál felvétele
  • rendrakás

 

Mire használható a báb?

A kérdéses szituációkra alkalmazhatunk egy vagy több bábot is. Például egy kedves kis állat viccesen, humorosan megkérheti a gyermeket, hogy pakolja el a játékokat a helyükre a nap végén. Ugyanakkor például egy bölcs törpe jó tanácsokkal láthatja el gazdáját: mosson kezet bilizés után, mosson fogat alvás előtt, vegyen fel sapkát, ha fúj a szél, fogadjon szót anyának. Nem is hinnénk, mennyire nyitottak az efféle kommunikációra a gyermekek. Egy-egy bábfigura csodát tud tenni.

Másik jelentős dolog, ahol felhasználhatjuk őket: a gondolatok, érzések kimondatása. A bábokkal való beszélgetés során a gyermekek könnyebben megnyílnak, a számukra fájdalmas vagy szégyenteljes dolgokról is képesek lesznek beszélni. Szerepjátéknak tekinthetők az ilyenfajta cselekvések. A gyerkőcök észre sem veszik, és máris bevallják titkukat a bábnak, aki csendben meghallgatja és megvigasztalja őket. Ezek a bábok ráadásul nagyon okosak, így jó tanácsokat is tudnak adni.

Végül, de nem utolsó sorban a bábok a legnagyobb nevettetők. Viccesen tudnak beszélni, és mindig történik velük valami, amin kacagni lehet. A játékba bevonhatják a gyermeket is. Például két kesztyűbáb kiválóan el tud labdázni egymással! Vegyünk egy szivacslabdát és dobáljuk egyik kezünkből a másikba. Nagyon humoros, ahogy a bábok kapkodnak a labdáért. Később a gyermek is bekapcsolódhat a tevékenységbe, örömmel fogja visszahozni a bábfiguráknak az elgurult labdát. Jókedvű lesz, s közben mozgása is fejlődik.

A felsoroltakon kívül még számos más felhasználása is lehetséges akár a kesztyűbáboknak, akár az ujjbáboknak. Webáruházunk kínál például mesefigurákat is, amikkel az ismertebb mesék eljátszhatók. Bábparavánjaink pedig jó kiegészítői lehetnek egy igazi bábszínházi előadásnak!

  

A bábok és a gyermek között „barátság” alakulhat ki. Remekül szórakoznak együtt, de segítenek is egymásnak, ha kell. A kesztyűbáb már bölcsis kortól kezdve elkísérheti a gyermeket egészen a kisiskoláig. Nevelő-fejlesztő hatásuk vitathatatlan.

Webáruházunkban sokféle termékkel várjuk a bábozás szerelmeseit. Gyermek- és felnőtt kézre való bábokat is árulunk, vannak 3 ujjas és 5 ujjas kesztyűbábjaink, de ujjbábok közül is lehet válogatni. Nézzen szét, s válassza ki az Önnek, gyermekének megfelelőt!