A kényelmes vásárlási élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheti a cookie kezelésről szóló tájékoztatónkat.

A bagoly mint szimbólum

A bagoly mint szimbólum

Az erdei fülesbagoly lett az év madara 2020-ban, ezért arra gondoltunk, érdemes közelebbről is megvizsgálni ezt a kedves kis állatot. Tudjuk róla, hogy védett madár, hazánkban igen nagy állománya van és hogy apró testű rágcsálókkal, főleg pockokkal, egerekkel táplálkozik, éjszaka vadászik. De mi az, amit nem tudunk róla?

Az erdei fülesbagoly a bagolyfélék családjába tartozik, akárcsak az uhu, a kuvik vagy a hóbagoly. Mind-mind külön faj, de a laikusok egyszerűen csak azt mondják rájuk: baglyok. Innen eredhet az is, hogy egyesek a bagolyban a jót, míg mások a rosszat látják. Vajon minek a szimbóluma ez az állat? Melyik nép hogy vélekedik róla? És szerencsét hoz-e vagy nem?

Mit jelképez a bagoly?

A bagolyról mindig is különbözőképpen gondolkodtak az emberek. Valakik szerint halálmadár, mások épp az ellenkezőjét állítják: ha az ablak előtt elrepül, nem szerencsétlenséget hoz, hanem azt jelzi, hogy kislány születik. Abban azonban megegyeznek a népek és kultúrák, hogy valamennyien mágikus madárnak tartják a baglyot. Van, ahol a boszorkányok és mágusok hírvivője.

Egy 12. századi mítosz szerint a bagoly azért éjszakai madár, mert ellopott egy rózsát, ami a szépség jutalma lett volna, és a többi madár így büntette tettéért. Egy spanyol legenda szerint a bagoly a legszebben éneklő madár volt, míg meg nem látta a megfeszített Jézust. Onnantól kezdve bánatában csak ezt hajtogatja: „cruz, cruz” – vagyis kereszt. Egyes indiántörzseknél bagolytollat tesznek a csecsemők mellé, hogy nyugodt legyen az álmuk. Nem véletlen az sem, hogy az álomfogók is e madár tollával vannak díszítve: a bagoly a bölcsesség, míg a sas a bátorság szimbóluma az indiánoknál.

Az ókori görögök is a bölcsesség madarának tekintették. A bagoly Pallasz Athéné attribútuma volt. Az istennő jobb vállán ülve belelátott a dolgokba, ismerte a jövőt. A tudás, gyógyítás, jövendőmondás madara is tehát. Ezenkívül jelképezi a nőket, a Holdat, az éjszakát és az álmokat. Sok helyen totemállat, mely védelmet nyújt a gonosszal szemben.

Baglyos mesék, játékok

Mesék kedvelt alakja is a bagoly. Gondoljunk csak Micimackó történetére, dr. Bubóra vagy Harry Potterre! Ezekben a mesékben kedves, jószándékú, segítőkész madárként jelennek meg.

A gyermekek körében is népszerűek a bagolyformájú vagy baglyokkal díszített játékok, hiszen a madár az okosságot, a tanulást is jelképezheti. Nekünk ez a kedvencünk:

Egyensúlyozó társasjáték - színes baglyok

Kosárba

További baglyos játékainkat IDE kattintva érheti el.

Nézzen szét fajáték webáruházunk kínálatában, hogy megtalálja a leghasznosabb, legaranyosabb baglyos játékot gyermekének.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog hír